Verkeyn Ventilatie voor:

10 jaar ervaring Ventilatiespecialist Maatwerk op locatie Proactief advies
WTW unit ventilatie
Warmte terugwin systeem

Wat is een WTW unit?

Een WTW unit, voluit een warmte terugwin unit, vormt het hart van een WTW ventilatie systeem in moderne woningen en gebouwen. Het is een speciaal ontworpen ventilatiesysteem dat zorgt voor een continue aanvoer van frisse buitenlucht, terwijl tegelijkertijd de gebruikte binnenlucht wordt afgevoerd. Het unieke aan een WTW systeem is de manier waarop het de warmte uit de afgevoerde lucht haalt om de binnenkomende frisse lucht voor te verwarmen. Dit warmte terugwin systeem is een slimme manier om energie te besparen en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. De WTW unit is het onmisbare component dat deze warmtewisseling mogelijk maakt. Het uiteindelijke doel is om een gezond binnenklimaat te creëren met een efficiënt energiegebruik, waarbij de WTW unit een centrale rol speelt.

warmte terugwin systeem
Frisse & verwarmde lucht

Hoe werkt een WTW unit?

Een WTW unit, bekend als een warmte terugwin systeem, speelt een belangrijke rol in de WTW ventilatie van je woning. Het principe is simpel: de warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de frisse, aangevoerde buitenlucht te verwarmen. De WTW unit heeft twee gescheiden luchtroutes. De warme, afgevoerde lucht uit je woning komt langs een warmtewisselaar, waar het de warmte overdraagt aan de koude, binnenkomende buitenlucht in het naastgelegen kanaal. Door de warmtewisselaar vindt deze warmteoverdracht plaats zonder dat de twee luchtstromen elkaar direct raken. Hierdoor wordt de aangevoerde buitenlucht al opgewarmd voordat deze je woning binnenkomt. Dit draagt bij aan een vermindering van de energiekosten. Ook zijn de WTW units voorzien van filters die de binnenkomende lucht zuiveren van stof en andere deeltjes. Zo zorgt het WTW systeem voor een constante toevoer van frisse en schone lucht, terwijl de temperatuur in je woning aangenaam blijft. Het ontwerp van het WTW systeem biedt een evenwicht tussen energiebesparing en comfort.

Diensten Waar kunnen we jou mee helpen?
Wat je vraag op ventilatiegebied ook is, ik help je graag verder.
warmte-terugwin-ventilatiesysteem
De voor- en nadelen

Voordelen van een WTW systeem

Een WTW systeem biedt verschillende voordelen die bijdragen aan een aangenamer en energiezuiniger binnenklimaat in je woning:

 • Energiebesparing: Door de warmteterugwinning verbruik je minder energie voor het verwarmen van je woning, wat leidt tot lagere stookkosten.
 • Betere luchtkwaliteit: Het systeem zorgt voor een constante toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, wat resulteert in een gezonder binnenklimaat.
 • Comfort: De continue luchtverversing houdt de lucht fris en zorgt voor een aangename temperatuur in je woning, ongeacht het seizoen.
 • Minder vochtproblemen: Door de efficiënte ventilatie wordt overtollig vocht afgevoerd, wat helpt tegen vochtproblemen zoals schimmelvorming.

Nadelen van een WTW systeem

Een WTW systeem kan ook nadelen met zich meebrengen. Laat je daarom adviseren door onze experts over het beste ventilatiesysteem voor jouw woning:

 • Kostprijs: Een WTW systeem kan initieel duur zijn om te installeren, maar de energiebesparingen op lange termijn kunnen helpen om deze kosten te compenseren.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud is nodig om de filters te vervangen en het systeem schoon en efficiënt te houden. Echter, dit onderhoud is niet extreem intensief en kan door een expert worden uitgevoerd.
 • Complexiteit van installatie: Het installeren van een WTW systeem kan complex zijn, vooral in oudere gebouwen. Echter, met professionele installatie kan dit probleem worden overwonnen.
 • Mogelijke geluidsoverlast: WTW systemen kunnen geluid produceren, maar moderne systemen zijn ontworpen om zo stil mogelijk te werken, en plaatsing op een goede locatie kan geluidsoverlast minimaliseren.
 • Ruimte: Een WTW systeem neemt ruimte in beslag, maar er zijn verschillende maten en modellen beschikbaar om aan verschillende ruimtevereisten te voldoen.

De nadelen zijn vaak te overzien of kunnen worden verminderd met professionele installatie en onderhoud. Het is belangrijk om een betrouwbare leverancier en installateur te vinden om ervoor te zorgen dat je WTW systeem correct wordt geïnstalleerd en onderhouden om optimaal te profiteren van de voordelen van WTW ventilatie.

wtw-vervangen
Klaar voor een nieuw systeem?

Wanneer moet ik mijn WTW unit vervangen?

Er zijn verschillende situaties waarin het vervangen van je WTW unit aan te raden is. Dit kan zijn wanneer de unit niet meer naar behoren functioneert, bijvoorbeeld door slijtage of defecten. Het kan ook een overweging zijn als er nieuwere, meer energie-efficiënte modellen op de markt zijn gekomen die op de lange termijn kunnen besparen op de energiekosten.

Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om je WTW unit te vervangen:

 • Regelmatige storingen: Als je WTW unit regelmatig problemen vertoont of niet consistent werkt, kan dit een teken zijn dat het tijd is voor vervanging.
 • Verhoogde energiekosten: Als je merkt dat je energierekeningen stijgen zonder duidelijke reden, kan het zijn dat je WTW unit niet meer efficiënt werkt.
 • Ouderdom: WTW units hebben een bepaalde levensduur. Als je unit de leeftijd van 15 jaar of ouder bereikt, is het mogelijk tijd om te overwegen deze te vervangen.

Een WTW unit vervangen is een taak die expertise vereist, vooral om ervoor te zorgen dat het nieuwe systeem correct wordt geïnstalleerd en ingeregeld. Bij Verkeyn Ventilatie Service kunnen wij je hierbij professioneel ondersteunen. Het inhuren van een expert zoals wij, in plaats van een algemene aannemer, is belangrijk omdat wij specifieke kennis en ervaring hebben op het gebied van WTW ventilatie. Wij kunnen je adviseren over het juiste type en model WTW unit voor jouw situatie en zorgen voor een correcte installatie en inregeling van het systeem, wat essentieel is voor een optimale werking en energie-efficiëntie.

wtw-mechanische-ventilatie
Mechanische ventilatie upgraden?

Mechanische ventilatie ombouwen naar WTW

Een mechanisch ventilatiesysteem ombouwen naar een warmte terugwin systeem (WTW) is een slimme zet voor een duurzamer en comfortabeler huis. Bij deze ombouw vervang je de huidige ventilatie-unit door een WTW unit. Je ontkomt er vrijwel niet aan om het kanaalwerk grond aan te passen zodat de afvoer- en toevoerlucht netjes gescheiden blijven. Hier zijn de belangrijkste stappen en punten om op te letten:

 • Vervangen van de ventilatie-unit: Je oude ventilatie-unit maakt plaats voor een frisse WTW unit. Deze nieuwe unit haalt warmte uit de lucht die je huis verlaat en gebruikt deze warmte om de binnenkomende lucht op te warmen.
 • Aanpassen van het kanaalwerk: hou er rekening nee dat in elke ruimte een luchttoevoerpunt gerealiseerd zal moeten worden. Zo zorg je ervoor dat de afvoer- en toevoerlucht gescheiden blijven, wat belangrijk is om de warmteterugwinning zo efficiënt mogelijk te maken. Het in elke ruimte toevoegen van een luchttoevoer gebeurt in de regel vrijwel alleen bij renovaties.
 • Filtering: Een WTW systeem heeft filters die de binnenkomende lucht schoonmaken van stof en andere ongewenste deeltjes. Zo adem je thuis altijd schone lucht in.

De ombouw naar een WTW systeem is een taak voor specialisten. Verkeyn Ventilatie Service heeft de expertise in huis om dit proces vlekkeloos te laten verlopen en zorgt ervoor dat je na de ombouw optimaal profiteert van je vernieuwde ventilatiesysteem.

Alles onder één dak

Ontdek de mogelijkheden bij Verkeyn Ventilatie Service

Bij Verkeyn Ventilatie Service kun je terecht voor het plaatsen, onderhouden, inregelen, reinigen of vervangen van je WTW unit. Wij zorgen ervoor dat je optimaal profiteert van de voordelen van WTW ventilatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vul het contactformulier in en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Werkgebied Verkeyn Ventilatieservice

Werkgebied

Verkeyn Ventilatieservice is er voor heel Zuid-Nederland. Geef ons een belletje en de bus komt voorrijden. 4 of meer adressen bij elkaar in de buurt? Laat het ons weten en bespaar voorrijkosten!

Ons werkgebied bestaat onder andere uit de volgende plaatsen:

Limburg:
Weert, Nederweert, Roermond, Echt, Sittard Geleen, Panningen, Maasbree, Venlo, Maastricht en Heerlen / Kerkrade

Noord-Brabant:
Budel, Maarheeze, Valkenswaard, Eindhoven, Veldhoven, Someren / Asten, Helmond, Deurne & Bergeijk

Bekijk alle blogs
Luchten is niet hetzelfde als ventileren Het is belangrijk om de lucht in huis te verversen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Luchten en ventileren zijn beide manieren om dit te doen, maar er is een verschil tussen de twee. Lees hier meer! Lees verder
Beoordeling Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8/10
Wiecher van Vugt

Bram van Verkeyn Ventilatie Service heeft net de voordeur van mijn appartement achter zich dicht getrokken. Ik ben zeer tevreden over het geleverde werk.
Hij werkt kundig, snel, ruimt goed op en communiceert erg goed over wat en waarom hij iets doet. Absolute aanrader!

Marga Brunenberg

Supervriendelijk, vakman, werkt snel en laat alles netjes achter. Top.

Bekijk alle reviews
Partners Merken waarmee wij samenwerken
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het