In dit artikel
In dit artikel Wat is luchten? Wat is ventileren? Luchten vs ventileren: wat is beter? Wanneer moet je luchten of ventileren? Verkeyn Ventilatie Service: Jouw partner voor gezonde lucht

Wat is luchten?

Luchten is een handeling waarbij ramen en deuren voor een korte tijd worden geopend om verse buitenlucht binnen te laten. Het is een snelle manier om de luchtkwaliteit in een ruimte tijdelijk te verbeteren. De frisse lucht vervangt de stilstaande binnenlucht, die vaak vervuild is met stof, kookluchtjes of andere onaangename geuren. Echter, zodra de ramen en deuren weer gesloten worden, stopt de toevoer van verse lucht en begint de binnenlucht opnieuw te stagneren. Luchten is daarom een kortetermijnoplossing en niet voldoende om de hele dag door een goede luchtkwaliteit te waarborgen.

Wat is ventileren?

Ventileren is het constant verversen van lucht in je woning, waardoor je altijd van frisse lucht voorzien bent. Dit proces gaat verder dan alleen het openen van ramen en deuren; het vereist een systematische aanpak, zoals het gebruik van ventilatiesystemen. Door te ventileren, zorg je voor een continue aanvoer van schone lucht, wat essentieel is voor een gezonde leefomgeving. Vooral in modern geïsoleerde woningen, waar de buitenlucht niet meer vanzelf binnenkomt, is een goed werkend ventilatiesysteem cruciaal. Zo ben je 24 uur per dag verzekerd van zuivere, frisse lucht, wat bijdraagt aan een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Luchten vs ventileren: wat is beter?

Iedere persoon heeft ongeveer 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig om gezond en comfortabel te kunnen leven. In woningen waar de lucht niet voldoende wordt ververst, adem je steeds opnieuw dezelfde, onzuivere lucht in. In het verleden, toen huizen minder goed geïsoleerd waren, kon verse buitenlucht nog enigszins binnenkomen. Echter, met de nieuwste isolatietechnieken is dit niet meer het geval, waardoor een goed werkend ventilatiesysteem nu essentieel is.

Luchten is een actie waarbij ramen en deuren worden opengezet om buitenlucht binnen te laten stromen. Dit is op de korte termijn effectief, maar na ongeveer een half uur is de luchtkwaliteit weer op het oude niveau. Het effect van grondig luchten is binnen enkele uren weer verdwenen. Het is daarom geen vervanging voor ventileren.

Ventileren daarentegen zorgt voor een continue verversing van de lucht, zodat je 24 uur per dag verzekerd bent van zuivere, frisse lucht. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat ventileren en luchten elkaar niet uitsluiten, maar juist aanvullen. Terwijl luchten zorgt voor een snelle verversing, zorgt ventileren voor een continue aanvoer van frisse lucht, wat essentieel is voor een gezonde leefomgeving, vooral in de moderne, goed geïsoleerde woningen.

Wanneer moet je luchten of ventileren?

Er zijn momenten waarop het belangrijk is extra te ventileren of te luchten om de luchtkwaliteit op peil te houden. Bij het koken, douchen, drogen van was, of wanneer er veel mensen in huis zijn, is het belangrijk om bewust om te gaan met luchten en ventileren. Tijdens deze momenten is de luchtvochtigheid vaak hoger of zijn er meer vervuilende deeltjes in de lucht. Door op deze momenten extra te ventileren of te luchten, zorg je voor een snelle afvoer van vocht en verontreinigde lucht en houd je de luchtkwaliteit in huis gezond en aangenaam.

Verkeyn Ventilatie Service: Jouw partner voor gezonde lucht

Bij Verkeyn Ventilatie Service maken we van jouw luchtkwaliteit onze zorg. Met meer dan 10 jaar ervaring in mechanische ventilatie voor woningbouw en renovaties, bieden we een breed scala aan diensten aan om de luchtkwaliteit in je woning te optimaliseren. Of het nu gaat om het inregelen, meten, schoonmaken, of vervangen van ventilatiesystemen, wij staan voor je klaar.

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het